2005 Impreza STI AEM Series 2 ECU won't start anymore | AEM
2 posts / 0 new
Last post
silverbur
Offline
Last seen: 2 months 2 weeks ago
Joined: 05/24/2020 - 11:43
2005 Impreza STI AEM Series 2 ECU won't start anymore

Hello everyone!

I have been checking into the forum but haven't found any useful information.   I was driving my car yesterday when it suddenly couldn't accelerate any more.

Cruise control lights started blinking right away so I knew there was an issue but I'm still not sure what the problem is.

Looking into the following file I found this information: https://www.aemelectronics.com/sites/default/files/forumfiles/10-1820_for_EMS_-_30-1820-updated_Oct_20_2008.pdf

ETC Fault Management

The ETC system continuously monitors itself for proper operation. If a fault is detected then the system will be placed in a failsafe mode and power to the electronic throttle body will be turned off. This will allow the engine to start and idle at approximately 1500-2000 rpm as a “limp-home” mode but the throttle body will not respond to accelerator pedal inputs.

The system will continue to monitor itself and assume that the throttle blade will be in its rest position while in this un-powered failsafe mode. If it is detected that this is not the case then the system will enter a second failsafe stage whereby the crank signal to the EMS is interrupted. The tachometer will drop to zero and the EMS will not fire fuel injectors or ignition coils. If the engine is running, it will coast to a stop. If the engine is not running, it will not start. 

This is the exact same issue, I was like 1 mile away from my house so I was able to make it back in limp mode.  I then tried re-calibrating the ETC as stated on the same document:

Initial Calibration Procedure

a. Turn the ignition key to the ON position. The CRUISE and SET indicator lights will begin flashing in unison at a medium rate.

b. Press and hold the CRUISE button (See Figure 4) for approximately three (3) seconds until the indicator lights stop flashing.

c. There will be a brief delay after which the CRUISE light will flash once.

d. Ensure the accelerator pedal is not being depressed and is in the full “UP” position.

e. The SET indicator light will flash rapidly for a few seconds as the EMS calibrates this position.

f. There will be a brief delay after which the CRUISE light will flash twice.

g. Depress and hold the accelerator pedal to the floor and ensure it is in the full Wide Open Throttle/“WOT” position.

h. The SET indicator light will flash rapidly for a few seconds as the EMS calibrates this position.

i. There will be a brief delay after which the CRUISE light will flash three times.

j. The SET indicator light will flash rapidly for several seconds as the EMS calibrates the ETC throttle body.

k. If the calibration procedure was successful and all the ETC sensors and actuators are found to be within tolerance then the CRUISE and SET indicator lights will flash in unison at a medium rate.

l. If the calibration procedure fails, indicated by the CRUISE and SET indicator lights flashing in an alternating pattern, please reference the sections entitled ETC Diagnostics and Calibration Troubleshooting elsewhere in this document.

m. Turn the ignition key to the OFF position.

n. The ETC system is now calibrated and ready for use. 

Once I do that, get the blinking lights again and as mentioned on the same file it gives me the error:

I got the SET light blinking differently, once twice and another one 3 times and the document says: Noise and Disagreement but I have no clue what to do.

- Already took the pedal off and cleaned it out the car, checked the wiring, hook it into the computer but still not working, I'm not really sure how to pull out codes (if that's even posible) using the AEMTuner software.

Can anyone help me with this!?

 

AEM_NS
Offline
Last seen: 5 hours 48 min ago
Joined: 06/06/2014 - 09:31
Contact Tech Support directly

Contact Tech Support directly: 1-800-423-0046